Fotproblem


Problem med fötterna i någon form är något de allra flesta av oss har upplevt. De olika lederna i fötterna utsätts nämligen för en stor belastning genom dagligt användande. Orsaken till problem varierar beroende på vilken slags belastning fötterna utsätts för.

Vad orsakar fotproblem?

För att vi ska kunna gå och röra oss så bra som vi kan är foten uppbyggd av flera leder och strukturer. Belastningen på foten varierar i grad beroende på hur du arbetar, vilka aktiviteter du utför och hur du tränar. Som med alla delar av våra kroppar, är vi skapta olika – och våra fötter klarar därför olika typer av belastning på olika sätt. Men lederna och musklerna i fötterna är särskilt viktiga för motorik och den avancerade funktion som våra fötter utför. För att försöka undvika överbelastning anpassar sig musklerna i fötterna till de påfrestningar den utsätts för. Det kan dock bli mer än vad fötterna klarar av om inte orsaken till problemet åtgärdas. Det är då långvariga problem och besvär kan uppstå.

När ska man söka hjälp?

Desto mer en del av kroppen används, desto tydligare blir ofta problemet. Andra delar av kroppen är ofta lättare att avlasta för att tillåta kroppen att vila eller för att undvika att förvärra ett uppenbart problem. Fötterna är en del av kroppen som ständigt används och problem blir därför värre med tiden och i kombination med fortsatt användning. Problemen är också lättare att komma till rätta med desto tidigare du söker hjälp. Lyssna därför på signalerna från kroppen, och få problemen undersökta.

Hur kan en kiropraktor hjälpa vid fotproblem?

Om det efter en undersökning visar sig att dina fotproblem beror på att en subluxation (nervstörning) har uppstått i ryggraden, justerar kiropraktorn ryggraden för att återställa det normala nervflödet. Även om dina fotproblem inte är direkt kopplad till en subluxation, är din kropp bättre rustad för att ta hand om sig själv när den inte är belastad av subluxationer. En kiropraktor arbetar nämligen med att förstå kroppens adaptioner. Det vill säga, en kiropraktor försöker kartlägga varför besvären har uppstått ifrån första början, och ge dig råd om vad du kan göra för att förhindra att de uppstår igen.