Pisksnärtskada


Vid en rörelse som får nacken att hastigt röra sig framåt och bakåt, kan en pisksnärtskada uppstå. Oftast uppstår de i samband med trafikolyckor.

Vad orsakar pisksnärtskador?

I det allra flesta fall med pisksnärtskador avtar den värsta smärtan efter bara några dagar. Och efter några månader upplever de flesta att de är helt friska, eller att de bara upplever lindriga symptom ibland.

När ska man söka vård?

Du bör söka vård direkt om du omedelbart efter skadan upplever smärta i nacke eller huvud, eller om du känner en domnande och stickande känsla eller smärta i armarna – eller andra symptom. Om du efter två veckor fortfarande har ont i eller svårt att röra nacken, har återkommande huvudvärk, yrsel eller känner dig stressad och orolig, bör du också ta kontakt med en primärvårdsgivare som hänvisar dig till rätt vårdinstans.

Hur kan en kiropraktor hjälpa vid pisksnärtsskador?

Om det efter en undersökning visar sig att din pisksnärtskada orsakat en subluxation (nervstörning) i ryggraden, justerar kiropraktorn ryggraden för att återställa det normala nervflödet. En kiropraktor arbetar nämligen med att förstå kroppens adaptioner. Det vill säga, en kiropraktor försöker kartlägga varför besvären har uppstått ifrån första början, och ge dig råd om vad du kan göra för att förhindra att de uppstår igen.