Ryggskott


Ryggskott är en vanligt förekommande åkomma. Besvären, som kommer plötsligt, är kroppens sätt att signalera att något inte står rätt till. Oftast går det att förebygga orsakerna bakom ryggskott.

Vad orsakar ryggskott?

Ryggskott är det vardagliga namnet på det som egentligen heter akut lumbago. När smärtan strålar ned i ett eller båda benen benämns det som lumbago med ischias. Ischias är i sin tur namnet på en av alla de nerver som avgrenar sig från ryggmärgen längst ner i ländryggen till foten. Ryggskott beror ofta på tunga lyft eller andra saker som irriterat ryggraden och nerverna där under en längre tid.

När ska man söka hjälp?

Vi upplever ofta att ryggskott kommer plötsligt, trots att den bakomliggande problematiken som orsakar ryggskottet pågått under en längre tid. Det rör sig ofta om signaler som vi inte tar på allvar och avfärdar som ”endast lite värk”. Men när ett ryggskott väl har uppstått är det enklare att se sambanden och varningssignalerna från kroppen. Ett gott råd är att lyssna på kroppen och att söka hjälp innan problemen blivit akuta.

Hur kan en kiropraktor hjälpa vid ryggskott?

Om det efter en undersökning visar sig att ditt ryggskott beror på att en subluxation (nervstörning) har uppstått i ryggraden, justerar kiropraktorn ryggraden för att återställa det normala nervflödet. En kiropraktor arbetar nämligen med att förstå kroppens adaptioner. Det vill säga, en kiropraktor försöker kartlägga varför besvären har uppstått ifrån första början, och ge dig råd om vad du kan göra för att förhindra att de uppstår igen.